Prijzen PCR-testen met Non-COVID document
☝Op dit moment korting, Koop Vandaag je pcr-test!☝

Zwolle: Vragen en Antwoorden coronavirus

Ik ben te ziek / fysiek niet in staat om naar de testlocatie te komen, wat nu?

Als je te ziek bent om naar de testlocatie te komen, kun je de GGD bellen. Zij zullen dan beoordelen of het de moeite waard is om mensen langs te sturen die komen testen. Als je inderdaad te ziek bent of fysiek niet in staat om bij de teststraat te komen, zal de GGD in principe altijd mensen sturen die je kunnen komen testen. Gaat het zo slecht met je dat er snel professionele hulp nodig is? Bel dan een huisarts of in spoedgevallen 112. Zo krijg je snel de hulp die je nodig hebt.

Hoe werkt de test?

De sneltest werkt zeer eenvoudig. De test wordt afgenomen door iemand die hiervoor getraind is. Je rijdt eerst met je auto de teststraat in. Daar krijg je aanwijzingen van het personeel. Vervolgens wordt de test afgenomen. Er wordt een wattenstaafje diep in je neus gestopt. Dat kan even onaangenaam aanvoelen. Er wordt een uitstrijkje van het neusslijmvlies genomen op die manier. Vervolgens wordt er een PCR test gedaan. Dat houdt in dat eventuele viruscellen uit het uitstrijkje gekopieerd worden. Daardoor wordt het virus zichtbaar en kan men je doorgeven of je het virus wel of niet hebt.

Hoeveel kost de test?

Het is vanaf € 65 mogelijk om je te laten testen op een van de sneltest locaties. Kies je voor een test van de GGD, dan ben je goedkoper uit. In dat geval hoef je namelijk niets te betalen. Toch zijn er veel mensen die de sneltest de moeite waard vinden. Twijfel je bijvoorbeeld of je echt corona hebt en ben je zelfstandige? Dan moet je minstens tot de uitslag in quarantaine. Blijkt achteraf dat je geen corona hebt, kun je dat zonde vinden voor je tijd. Je hebt dan namelijk 2 tot 3 dagen niets verdiend als zelfstandige. In dat geval zou een sneltest achteraf beter zijn geweest. Of de kosten het waard zijn, is dus iets wat je voor jezelf moet bedenken.

Ik ben positief getest. Wat nu?

Ben je positief getest, dan is dat slecht nieuws. Dit houd namelijk in dat je corona hebt. Dat kan even slikken zijn. Veel mensen zijn niet kwetsbaar voor het virus, maar oudere mensen of mensen met achterliggende gezondheidsproblemen wel. Als je onder een van die categorieën valt en ernstige klachten krijgt, is het belangrijk om op tijd een huisarts te bellen. Bij ernstige klachten kun je 112 bellen. Ook je huisgenoten moeten in quarantaine blijven als je een positieve testuitslag hebt. Geef ook door aan de mensen met wie je contact hebt gehad dat je besmet bent met het virus. Wil je precies weten wat je moet doen bij een positieve testuitslag? Kijk dan eens op de website van het RIVM.

Ik ben negatief getest. Wat nu?

Ben je negatief getest, dan blijkt uit de test dat je het virus niet hebt. In dit geval is het dus goed om te horen dat de test negatief is. Het belangrijkste is dat je goed onthoudt dat het virus blijft ontstaan. Blijf dus ook na een negatieve test gewoon de maatregelen naleven. Dat je niet in quarantaine hoeft, betekent niet dat je alles kunt doen en laten. Je zou anders namelijk alsnog het virus kunnen oplopen. Als je negatief bent getest, kunnen je eventuele huisgenoten ook weer uit quarantaine. Bovendien hoef je nu niet de mensen te waarschuwen met wie je contact hebt gehad.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de test?

Je persoonsgegevens worden in principe met niemand gedeeld na de test. Daar is wel een uitzondering op: de gegevens kunnen wel gedeeld worden met de GGD. Als je een positieve uitslag hebt, dan zal de GGD je namelijk een brief toesturen met informatie. Je informatie wordt nooit en te nimmer verkocht aan derde partijen. De privacywet wordt goed nageleefd. Ook als je voor de sneltest kiest, hoef je dus niet bang te zijn dat je gegevens verkocht worden. Dat mag in Nederland overigens ook niet zomaar, vanwege die privacywet die we hierboven benoemd hebben.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Wil jij graag weten waar je meer informatie kunt vinden over het coronavirus? Voor informatie over het virus kun je op verschillende platforms terecht. Op deze website lees je al veel informatie over de teststraten. Wil je alles weten over de verschillende soorten tests en over het virus in het algemeen? Dan kun je op de website van het RIVM terecht. Wil je de maatregelen lezen? Die vind je op de website van de Rijksoverheid. Voor de laatste maatregelen kun je ook de persconferenties blijven volgen. Zo blijf je ook op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom het coronavirus.

Tarieven PCR sneltest met COVID reiscertificaat
☝Tijdelijk hoge kortingen, Koop Vandaag je test!☝
Scroll naar boven