Waar in de zomer en in september van 2020 nog het moeilijk was om een coronatest in te plannen via de GGD. Is in 2021 de testcapaciteit enorm gegroeid. De testafname locaties mochten niet uitbouwen en ook de openingstijden niet verruimen omdat de laboratoria de grote aanvragen niet meer aankonden. Nu hebben de laboratoria eindelijk de test capaciteit ingehaald en is het mogelijk om binnen 24 uur al een coronatest in te plannen bij jou in de buurt in Zwolle.
Hoe plan je dan een coronatest in?
Als je van plan bent om via de GGD een corona test in te plannen, kan dit op twee manieren. Telefonisch via 0800-1202. En digitaal via www.coronatest.nl. Let op. Voor het digitaal inplannen van een coronatest heb je een DigID nodig. |
Welke corona test locaties zijn er per regio?
In de twaalf provincies zijn er ook een aantal regios opgedeeld. Deze regio’s hebben alleen een eigen regionale GGD aan het roer. GGD staat ook voor Gemeentelijke/ Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. En er is geen landelijke GGD. Iedere regionale GGD implementeert de corona regels op eigen manier. Er zijn 26 GGDs die samen werken aan het bestrijden van het coronavirus.
Elke regionale GGD heeft minstens 2 testlocaties waar je kan laten testen. In Amsterdam kan je je makkelijk laten testen op de RAI, of in het SloterVaart ziekenhuis, in Amsterdam Noord en ook in Amsterdam ZuidOost. In Groningen is er een XL testpaviljoen genaamd Martiniplaza. En in Utrecht is er op het Jaarbeurs een grote gecombineerde XL testpaviljoen. Ook zijn er in Vijfhuizen of in Eersel testlocaties. Dit is zo grootschalig opgezet zodat de meeste mensen laagdrempelig naar een coronatest locatie kunnen komen.

Commerciele testlocaties
Mocht er echt bij de GGD geen mogelijkheden zijn voor afname van een coronatest, dan zijn er nog commerciële coronatest locaties. Er worden wekelijks meer dan 170.000 coronatests uitgevoerd buitenom de GGD testlocaties. Ruim een derde van alle coronatesten worden door een commerciële corona (snel) test straat afgenomen. En niet alle testresultaten worden gecommuniceerd met de GGD. Hierdoor zijn niet alle gegevens die aangevoerd worden door het RIVM en de Tweede Kamer even betrouwbaar. Hierdoor kan het zijn dat het niet duidelijk wordt hoeveel mensen nu daadwerkelijk per regio besmet zijn. Er zijn gelukkig strengere richtlijnen voor particuliere teststraten. Door middel van een portal kunnen privé coronatest teststraten de uitslagen inladen, zodat deze cijfers ook bij de GGD terecht komen.
