Prijzen PCR-testen met Non-COVID document
☝Op dit moment korting, Koop Vandaag je pcr-test!☝

Alles over Lange Covid en het nieuwe meldpunt

Long Covid Meldpunt

Je hoort het steeds vaker, mensen die na hun besmetting met Covid langdurig klachten blijven houden. Veelgehoorde klachten zijn extreme vermoeidheid en vergeetachtigheid. Mensen die ooit een burn-out hebben gehad zeggen dat het daar heel veel op lijkt. Heb je na je Covid besmetting langdurig klachten dan noemen we dat Lange Covid, Long Covid of Post-Covid. Lees hier alles over Lange Covid en het nieuwe meldpunt. 

Wat is Lange Covid?

Lange Covid komt voor bij mensen die besmet zijn geweest met het SARS-CoV-2 virus. Bijvoorbeeld door het niet dragen van mondkapjes binnen de anderhalve meter. Het gaat hierbij in sommige gevallen niet eens om mensen die tijdens de besmetting ernstige klachten hadden. Ook mensen met milde Covid klachten kunnen er last van krijgen. En zelfs mensen die nauwelijks door hadden dat ze Covid hadden en er alleen achter kwamen toen ze toevallig een PCR-test deden voor een vakantie

De cijfers tonen echter wel aan dat mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met Covid meer kans hebben op Lange Covid. En ook mensen met overgewicht en astma lijken bevattelijker te zijn voor Lange Covid. Vrouwen maken daarnaast ook grotere kans op het krijgen van Long Covid en dan met name vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. 

De klachten bij Lange Covid

Wie Lange Covid heeft krijgt vaak te maken met extreme vermoeidheid en problemen met de concentratie. Het is voor die mensen als het ware alsof ze ´brain fog´ hebben. Andre klachten waar mensen met Lange Covid mee te maken krijgen zijn de volgende:

  • Extreme vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Kortademigheid
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Verlies van reuk en smaak
  • Slaapproblemen

De klachten houden soms wel maanden, zo niet jaren aan en kunnen het dagelijks functioneren van mensen flink verstoren. Sommige mensen zijn zo vergeetachtig dat ze hun eigen postcode niet eens meer kunnen onthouden, anderen hebben heel veel moeite met concentreren en hebben meer last van prikkels. 

Tarieven Sneltest en PCR-test met Reisdocument
☝Bespaar met hoge kortingen, Boek Vandaag je coronatest!☝

Patiënten met Lange Covid kunnen baat hebben bij fysiotherapie en ergotherapie. Hiermee worden de klachten niet opgelost, maar leer je wel hoe je ermee kunt leven en zal het herstel versnellen. 

Meldpunt Lange Covid

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk last krijgen van Lange Covid na een positieve corona zelftest. Het RIVM schat het nu op ongeveer 1 op de 10 mensen, maar naar de werkelijke cijfers wordt nog onderzoek gedaan. 

Heb je Lange Covid dan kun je meedoen aan het onderzoek en melding maken van al je klachten. Op die manier probeert het RIVM om meer inzichten te krijgen in de aantallen en verloop van Lange Covid.

Heb je last van Lange Covid dan kun je ook contact opnemen met c-support. Dit is een organisatie die support bied aan Lange Covid patiënten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze bieden informatie, advies en ondersteuning aan iedereen die langdurig klachten heeft. 

Scroll naar boven